Här kommer lite tips och råd, och ta inte allt på så stort allvar. Se det lite som att detta är mina erfarenheter.

 
 
vanilla.jpg

 

Koppelträning!

Jag brukar säga att man inte behöver träna på koppel när man får hem sin valp, för de följer en så lätt helt naturligt och det är bra att träna på att ha hunden lös.

Men, det beror ju på hur man bor. Bor man inne i en stad med massor av trafik osv. så skall man nog ta det säkra före det osäkra. Jag har lyckats att komma på utställning med en juniortik som var 9 månader(Piselli) utan att ha haft henne en enda gång i koppel innan, och det gick strålande. Hon följde mig som om hon var lös, och jag tror inte att hon märkte ens att hon hade koppel på. Men så nu, har jag en 6 månaders, som blir som en stenstod så fort kopplet kommer på. Hon rör inte en fena. Jag har provat att släpa henne efter mig, jag har provat att locka henne med godis och leksaker, men hon står kvar.
En äldre klok hund, som visar hur det går till verkar vara lösningen. Vi tar små korta turer, vi går 3 meter, väntar på att stenstoden skall besinna sig och komma efter, och det gör hon ju efter en stund. Så kan man gå 3 meter till, och så får man vänta. Men så sakteliga så kommer vi en bit, och vi bjuder grannarna på glada skratt.
Med detta sagt, så måste jag nog revidera mina råd om lös-hund-träning. Första gången med valpen kopplad, dra aldrig i kopplet!!
Försök att låta hunden följa dig som om den vore lös, locka och pocka, eller bara gå, men dra inte i kopplet.För mina hundar, betyder koppel att man går på vänster sida, i fotposition, och ingen drar i kopplet. Och ändå har vi aldrig tränat för det.

 

 
Tinker4,5m 400.jpg

Tovperioden

När valpen börjar bli vuxen, runt 1 år, så infaller en period när pälsen ändras. Den kan bli tuff, men ibland så märks det knappt.A och O är att hålla pälsen ren. Vid minsta trassel, så borsta ut det bums! Använd gärna någon utredningsspray, som gör att inte pälsen slits lika lätt.( Är det många hårstrån i olika längd, så trasslar sig stråna lättare )Bada aldrig hunden med tovor kvar i pälsen, för det blir bara ännu värre och svårare att reda ut.Bada hunden ofta, och försök att inte gnussa i pälsen när du schamponerar. Jag blandar alltid ut schampot med vatten, och använder svag lösning. Om lösningen blir för stark, så kommer pälsen att bli statisk.Tvätta genom att hälla schampo-lösningen över hunden och ta med händerna och tryck in lösningen ordentligt i pälsen. Om du gnussar nu, så gör du att pälsen filtar. Skölj noga och gör om proceduren.Balsam använder jag på samma sätt, jag blandar med vatten, häller över hunden och trycker in det i pälsen.Sen är det dags för torkning.Man är beroende av att kunna använda båda händerna, så en fönhållare är det bästa. Då kan du lätt rikta blåset precis där du håller på. Föna och borsta systematiskt. Det måste vara helt torrt innan du går över på nästa ställe. Jag brukar börja med den korta pälsen på korset, och arbeta mig frammåt mot huvudet. Här är det ju mycket lättare om man vant hunden att ligga ner. Öronen kan du ta sist, för de torkar väldigt långsamt.

 
001.jpg

Mat!

Det där med maten, är för många ett gissel. Många små pudlar har inte tid, eller lust att äta, om det inte är gåsleverpastej...Och det har sina randiga skäl. Jag har alltid en skål med junior/valpfoder framme. Jämt! 2 gånger om dagen får de en liten snutt färskfryst mat typ VomOgHundemad Exclusiv. En tom mage blir sur, och på sikt kan det utvecklas en magkatarr, där hunden blir riktigt dålig. Man ser på hunden att den är sur, när den kräker gul galla, och är håglös. Ibland hör man hur det skriker i magen. De riktigt små hundarna har snabbare metabolism, och gör av med mer energi på kortare tid. Därför tycker jag att torrkulor framme är bra, det kan ta sig några kulor om det är ett sug i magen. Har hunden kräkts galla, så ge den ett kex eller något som suger upp magsaften, och servera efter en stund lite mat. Viss mat kan färga pälsen på en vit hund. Det finns foder som innehåller lax, och dem skall man passa sig för. Likaså morötter. De får en gul-orange färgton i pälsen. Ägg, hårdkokt, eller bara rå äggula ger fin päls och kan med fördel ges någon gång i veckan. Jag lägger aldrig extra på maten, för jag har haft hundar som sedan vägrar att äta om man inte toppar med godsaker. Och med tiden så sorteras godsakerna ut, och det är bara hundmaten kvar i skålen som man sedan får kasta. Jag ger ägg, eller en bit fisk eller grönsaker som godis och som belöning istället. Det fungerar väldigt bra.